Ontbijtkoek

Laatste meldde mijn zoontje van 4 dat de juf graag wilde dat ik een foto van ontbijtkoek op zou sturen. Ok, dat kon…

Na wat uitvragen bleek dat ze het in de klas hadden gehad over wat iedereen met Pasen had gegeten.  Toevallig was dat bij ons (onder andere) ontbijtkoek.

Dus ik heb braaf de foto opgestuurd en er wel even bij vermeld dat het nou niet typisch iets voor Pasen is, maar wel typisch Nederlands.

De week erna meldde de juf mij dat ze de foto had bewaard en graag binnenkort iets wilde doen over eten in verschillende culturen.

En deze allochtonen presenteren dan dus: de ontbijtkoek!

Nu is ontbijtkoek wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je typisch Nederlands voedsel zou moeten opnoemen, maar de Italianen kennen het niet. Eerlijk gezegd heb ik er zelf niets mee, ik vind het ontbijt noch koek, maar de rest van mijn gezin vindt het toch wel beide.

Ikzelf verbaas me er altijd over hoe enorm veel soorten ontbijtkoek er in een gemiddelde Nederlandse supermarkt te vinden zijn. Daaruit concludeer ik dan wel dat het toch vrij typisch Nederlands is…

Het grappige is dat de kinderen van zijn kleuterschool dus straks wél Nederland zullen gaan associeren met ontbijtkoek. Als ze iets van Nederland op moeten noemen gaat dat worden: tulpen, molens, ontbijtkoek.

En dat het niks met Pasen te maken heeft gaat vast ook verloren in het feestgedruis, dus het wordt ‘met Pasen eten ze altijd ontbijtkoek’.

Dat gaat dan vervolgens natuurlijk de ronde doen, Italianen kletsen graag en al helemaal over eten, dus dit nieuws zal zich snel van dorp naar dorp verspreiden. En ooit zal iemand het opschrijven en vanaf dan is het dus een feit.

En dit misverstand in de algemene culturele kennis over Nederland in Piemonte (of wellicht heel Italië, waarom in het klein denken) zal terug te brengen zijn naar een vrolijk blond jongetje genaamd Okke, die een keer toevallig ontbijtkoek at.

En zo dragen wij graag een steentje bij aan de beeldvorming van Nederland vanuit een klein dorp aan de voet van de bergen in Italië 🙂

(en ooit zullen we ‘ik vertrek’ kijken en vraagt de burgemeester als hij zijn pak stroopwafels in handen gedrukt krijgt: ‘heb je geen ontbijtkoek?’)

 

Geef een reactie

Sluit Menu